-A A +A

Dvije županije na istom putu: U budućnosti će se u Čađavici i Otoku izgraditi regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom što će oživjeti svinjogojsku proizvodnju cijele Slavonije

10.02.2020
 
 
U budućnosti će se u Čađavici i Otoku izgraditi regionalne klaonice sa rasjekaonicom mesa i hladnjačom. Naravno, prije toga, treba izraditi projektno-tehničku dokumentaciju, kroz projekt vrijedan 2.055.955,00 kn, od čega bespovratna sredstva iznose 1.747.561,75 kuna. Sve to moglo se čuti u Mjesnom domu u Čađavici, gdje je održana početna konferencija u sklopu projekta “Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom i hladnjačom”. Projektom će se izraditi projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje dvije klaonice i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa na području Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, odnosno u Otoku i Čađavici.
 
Projekt je prijavljen na Poziv za iskaz interesa za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10-Tehnička pomoć Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu.
 
Želja nositelja projekta, Vukovarsko-srijemske županije, Virovitičko-podravske županije kao partnera, te Grada Otoka i Općine Čađavica je potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje. Projekt je to koji će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a dio je nastavka Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem.
 
Na samom početku konferencije sve nazočne, među kojima su bili saborski zastupnik Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, načelnici općina Crnac, Mikleuš i Voćin, Mato Damjan, Milan Dundović i Predrag Filić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić kao i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko srijemske županije Ilija Cota, kao i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, pozdravio je načelnik Općine Čađavica, Mirko Rončević.
 
– Tražili smo partnera, a ideja koja je stigla iz Vukovarsko-srijemske županije, pokazala se kao pun pogodak. Ovdje se ne radi samo o razvoju Čađavice i Otoka, već puno šireg područja. Koliko će u budućnosti tovljenika trebati za ovu klaonicu, pokazat će studija isplativosti. No znam, a to mi govore brojni „opegeovci“, koliko im je ovaj projekt važan u budućnosti, kao i uzgoj crne slavonske svinje. Cilj je do jeseni iduće godine imati potrebnu dokumentaciju, a potom projekt prijaviti na EU fondove. Ako sve bude kako očekujemo, neće dugo trajati i mi ćemo, ovdje u Čađavici i Otoku imati regionalne klaonice sa rasjekaonicom mesa i hladnjačom – podcrtao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.
 
O projektu je govorio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.
 
– Bavim se uzgojem crne slavonske svinje i rodila mi se ideja, kako možemo ponuditi, pokazati i dokazati kako je naša svinjetina iznimno kvalitetna, jer ona nije GMO, nema antibiotika, nema antistres pripravaka, niti dodataka hormona. Imamo kvalitetnu robu koju kroz klaonicu i buduću hladnjaču možemo ponuditi tržištu. Zamišljeno je da županije s općinama budu suvlasnici zajedno sa zajednicom proizvođača. Nakana nam je da udio u upravljanju steknu primarni proizvođači koji će tada kontrolirati svoj proizvod od praseta do konačnog plasmana. Mi znamo brinuti o svojoj hrani, a kao što vidimo, hrana je danas „in“, jer svi žele jesti zdravo, a upravo je meso od crne slavonske svinje na tom putu. Nakana nam je i plasirati svoje proizvode Dalmaciji iz Istri, a ovo je i demografska mjera jer će mladima omogućiti mogućnost ostanka na ovim prostorima.
 
Inicijativu za ovaj hvalevrijedan projekt pohvalio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.
 
– Zadovoljstvo je gledati sve projekte koje smo izgradili ili gradimo kroz „prvi“ razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem (hala Viroexpo, Centar za razvoj mliječnih proizvoda, restoran i smještajni kapaciteti u Orahovici, Centar za kulturu zdravlja u Cabuni i “Kuća čaja” nap.a.), a već planiramo strateške projekte za „drugi“ Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem u što spada i Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom i hladnjačom. I na ovaj način pomažemo našim stočarima, jer privatne klaonice, svoje usluge naplaćuju puno skuplje, negoli će to činiti ove klaonice u Čađavici i Otoku. U budućnosti nam je cilj dodatno poticanje proizvodnju uzgoja, a na tom tragu je i Virovitičko-podravska županija, ove godine, u svom Proračunu, za razne subvencije u poljoprivredi, povisila iznos sa 500.000,00 na 1.000.000,00 kuna – naglasio je župan Igor Andrović.
 
Na kraju je o projekt koji predstavlja budućnost ne samo za svinjogojce Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske već i susjedne slavonske županije govorio i saborski zastupnik Tomislav Tolušić.
 
– Kada smo prije deset godina govorili o Panonskom drvnom centru kompetencija, poduzetničkim inkubatorima, siranama, tehnološko inovacijskom centru, smijali su nam se. Danas sve to imamo, i Panonski drvni centar kompetencija i četiri inkubatora, a tu su i Sirana i TIC koji se grade. I prije deset godina to su bili projekti na papiru, a danas su stvarnost. Zato nam i treba ovakva klaonica, koja je sada „na papiru“, ali će u budućnosti biti u Čađavici i Otoku. Treba nam klaonica s hladnjačom s kojom će ljudi koji se bave proizvodnjom mesa upravljati, jer će oni najbolje znati kako to činiti – istaknuo je saborski zastupnik Tomislav Tolušić.
 
O projektu su još govorile Marija Mišić Majstorović (Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije) i Tena Silović (VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije), naglasivši kako prvo slijedi izrada projektno tehničke dokumentacije. Nakon toga uslijedit će uspostava linije proizvodnje mesnih jedinica i razvoj mesne i stočarske proizvodnje. To će sve dovesti do povećanje prihoda domaćih stočara i rentabilnost stočarske proizvodnje te jačanje infrastrukture mesne industrije. (www.vpz.hr, icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)