Informativno edukativni centar s poučnom “Dravi u zagrljaj”

Obnova Područne škole Noskovačka Dubrava rađena je u sklopu projekta integracije u Europsku uniju Natura 2000, a financirali su ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Virovitičko-podravska županija. Projekt je vrijedan 2.200000,00 kuna, a uključuje obnovu i rekonstrukciju Ljetnikovca grofa Draškovića u kojemu su osim Centra, gdje će se provoditi program “Škola u prirodi” i pod nemjerljivo boljim uvjetima provoditi nastava Područne škola Osnovne škole “Davorin Trstenjak” Čađavica.

U potkrovlju su uređene dvije sobe sa 16 ležajeva i sanitarnim čvorovima ali postoji i mogućnost proširivanja ležajnih kapaciteta na 30, što bi omogućilo smiješaj jednog razrednog odjeljenja za školu u prirodi, a i mogućnost razvoja turizma.

Nakon rekonstrukcije objekt će i dalje biti korišten kao školska zgrada, no prostor će istovremeno koristiti i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije kao centar za posjetitelje, te za provedbu programa „škola u prirodi“.
Područna škola izgrađena je u 19. stoljeću kao ljetna rezidencija grofa Draškovića. Prije početka rekonstrukcije u objektu se koristila samo jedna prostorija u kojoj je bila smještena učionica OŠ „Davorin Trstenjak“, Čađavica, područne škole u naselju Noskovci koju su pohađali učenici od 1-5 razreda u jednoj smjeni.

Krajem ožujka 2013. godine otvorena je poučnu staza poetičnog naziva “Dravi u zagrljaj”. Staza je dužine oko dva kilometra, a proteže se od ulaza u Informativno-edukativni centar Noskovačka Dubrava do rijeke Drave na kojoj je dvadesetak informativnih tabli.

Namjera je posjetitelje prvenstveno  upoznati s područjem u kojemu se nalaze, a to su rezervat biosfere, regionalni park i od ranije zaštićena skupina stabala, te s blizina staništa nacionalne ekološke mreže, odnosno područja Natura 2000. Osim toga, posjetitelje želimo upoznati i s biološkom raznolikošću tog područja.
 

Skip to content