IMG_7149- Pejić

Provedba IPARD programa na području općine Čađavica

Saborski zastupnik Josip Đakić i župan Tomislav Tolušić obišli korisnike IPARD programa na području općine Čađavica

U utorak, 28. travnja, saborski zastupnik Josip Đakić, župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić i ravnatelj VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Tomislav Petric u pratnji načelnika Čađavice Mirka Rončevića obišli su poljoprivrednike s područja općine Čađavica koji su ostvarili povrat sredstava putem IPARD natječaja za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

 

Riječ je o OPG-u Zlato iz Vraneševaca, OPG-u Novosel iz Zvonimirovaca i OPG-u Pejić iz Donjeg Bazija, koja su ostvarila povrat sredstava iz IPARD programa. Poljoprivredna gospodarstva preko natječaja iz IPARD programa ostvarila su povrat od 50 do 55 % sredstava za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i to traktora, sijačica, plugova, rasipača i malčera. Ukupna vrijednost investicija sva tri poljoprivredna proizvođača je oko 2,5 milijuna kuna. U pripremi IPARD natječaja najviše im je pomogla Razvojna agencija VIDRA bez koje ova značajna sredstva ne bi bila povučena iz EU fondova.

– Danas smo obišli naše poljoprivrednike koji vrijedno i marljivo obrađuju poljoprivredno zemljište i koji su zahvaljujući svom trudu, pomoći načelnika, a prije svega pomoći i znanju Razvojne agencije VIDRA, povukli sredstva EU, u ovom slučaju iz IPARD-a. Time i naši poljoprivrednici i VIDRA pokazuju koliko znamo i možemo bez obzira na tešku situaciju, probleme u poljoprivredi i relativno male prihode kroz županijski proračun. Danas je Virovitičko-podravska županija najpripremljenija županija za povlačenje novca iz EU fondova i stoga pozivam naše žitelje da to iskoriste – naglasio je župan Tomislav Tolušić.

Izuzetna mi je čast što danas imamo priliku predstaviti tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja općine Čađavica koja su se prijavila na natječaj IPARD-a te na istom prošla i realizirala kupnju mehanizacije. Ova gospodarstva predstavljaju primjer da se uz pomoć naše županije i Razvojne agencije VIDRA mogu povući EU sredstva bez obzira na složenu papirologiju i uvjete koje treba ostvariti – rekao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

Skip to content