KUD-Podravina-na-Vinkovačkim-jesenima-1

KUD Podravina iz Čađavice na Vinkovačkim jesenima

Kulturno umjetničko društvo Podravina iz Čađavice jedino je društvo koje je ”branilo” boje naše županije na 50. vinkovačkim jesenima. Nakon mimohoda sudionika članovi Podravine sudjelovali su u Najvećem kolu, u kojem je, kako navode organizatori, po cijelim Vinkovcima zaplesalo oko 50 000 što sudionika, što samih posjetitelja.

Osim po ulicama i sokacima, Najveće kolo plesalo se i na stadionu Cibalije gdje su zajedno s ostalim društvima zaplesali i članovi Podravine. Unatoč prijetnji tamnih oblaka kiše gotovo pa i nije bilo pa su brojni posjetitelji s velikom radoznalošću pratili nastupe kulturno umjetničkih društava koja su u Vinkovce stigla s gotovo 4 000 članova. Podravini je ovo bio prvi nastup na Vinkovačkim jesenima, a njega ne bi ni bilo bez podrške Općine Čađavica koja redovito potpomaže radu čađavačkog kulturno umjetničkog društva.

Vinkovačke su jeseni postale originalni popularno-znanstveni skup izvorne narodne kulture, mjesto njezina sakupljanja, što ne znači da su Jeseni bile niti da će biti kočnica suvremenoga razvoja. One su samo čuvarica i slikarica izvornoga načina života, one pokazuju slike prošlosti i sadašnjosti, upućuju na neistražene pravce i mogućnosti u budućnosti. Jeseni su ubrzo prešle uske zavičajne granice i započele međusobno povezivati sve one ljude koji vole i cijene tradicijsku kulturu, jezik i običaje, a to će uključivati svestranu razmjenu kulturnih, gospodarskih i ostalih dobara diljem naše zemlje i proširenje ove jedinstvene smotre novim manifestacijama: znanstvenim, turističkim, sportskim, zabavnim …

Vinkovačke su jeseni izašle iz duše slavonskoga čovjeka, one su potvrda ljepote ove ravnice, one su želja da se sačuva od zaborava nekadašnje selo, njegovi ljudi i običaji, a posebice glazbena baština, koju treba otkrivati suvremenom čovjeku i ljubitelju narodnih glazbenih umjetnina.

U proteklih četrdeset godina svoga trajanja Vinkovačke su jeseni ostvarile puno više od svoga početnoga nastojanja, obogatile se i stalno se obogaćuju novim manifestacijama pa zato možemo tvrditi da je to smotra izvornoga folklora, ali i gospodarska, kulturna, turistička, sportska i zabavna manifestacija koju možemo svrstati u red najrazvijenijih i najznačajnijih smotara u Hrvatskoj. (www.vk-jeseni.com, www.radioslatina.hr)

 

Skip to content